By Acte

INTERNATIONALE DOE VRIENDELIJK DAG, EEN CADEAUTJE VOOR ONS ALLEMAAL


Vandaag, 17 februari, is het Internationale Doe Vriendelijk Dag. Een dag om niet alleen je geliefde in het zonnetje te zetten, zoals met Valentijn, maar iedereen die je vandaag tegenkomt. Dus ook die knorrige buurman, die stille collega of die lastige klant aan de telefoon. Glimlach eens naar een wildvreemde op straat. Stuur een berichtje aan een vriend(in) die je al een tijd niet hebt gezien, omdat je allebei zo druk bent. En laat je verrassen door het effect. Op de ander, maar ook op jou!

Zelf kreeg ik van de week een appje met de afbeelding ‘Happy Valentines Day’. En niet eens van mijn man of een geheime bewonderaar, maar van iemand die alleen even de moeite nam om aandacht te geven aan mensen die hem dierbaar zijn. Ik las het berichtje, kreeg een grote glimlach op mijn gezicht en besloot op dat moment zelf ook wat mensen zo’n berichtje te sturen. Ik werd er hartstikke vrolijk van.

Zo werkt het met vriendelijkheid: je kunt er mee toveren. Al is het ‘maar’ een glimlach op iemands gezicht. Kun je nagaan wat het doet als je in jouw organisatie mensen regelmatig positieve aandacht geeft.

Een beetje vriendelijkheid - dat kan ook in de wandelgangen of bij de koffieautomaat - doet wonderen voor de motivatie, betrokkenheid en welzijn van mensen met wie je werkt. En het mooie is dat het zich verspreidt als een olievlek. Grote kans dat de collega die jij wat extra aandacht geeft, daarna ook net iets aardiger is tegen een klant of leverancier. Die op zijn beurt… nou ja, je begrijpt het idee.

Omgekeerd werkt het trouwens ook: heb je geen oog of oor voor een ander, dan zal die ander ook niet zo snel een stapje harder zetten voor jou. Sterker nog, die gaat jou liever uit de weg. Uit onderzoek blijkt dat wanneer een leidinggevende geen aandacht besteedt aan de medewerker, die medewerker maar liefst veertig procent minder actief betrokken is bij het werk en zich makkelijker ziek meldt. Een dosis vitamine A(andacht) maakt echt een groot verschil.

Wat ook uit dat onderzoek komt: het werkt alleen als die aandacht oprecht is. Op de een of andere manier hebben wij mensen sensoren of iets oprecht is of niet. Aandacht op de automatische piloot, daar prikken we zo doorheen. Wat werkt dan wel? Hier geldt eigenlijk: waar word je zelf blij van? Geef dat en gegarandeerd dat je het terug krijgt. Als iemand jou glimlachend begroet maakt je hart automatisch een sprongetje. Een vriendelijke stem aan de andere kant van de lijn geeft het gesprek een heel andere wending. Een kop koffie neerzetten voor een collega die het even zwaar heeft…. Het maakt niet uit, als het maar gemeend is.

En je hoeft natuurlijk niet alles zelf te doen. Bij By Acte hebben we van onze passie - oprechte aandacht geven - ons vak gemaakt. Een heel erg leuk vak. We helpen je graag op weg om jouw organisatie die extra vitamine A te geven. Wedden dat je daar zelf ook een glimlach van krijgt!

P.S. Wat heel goed werkt: vriendelijk zijn voor jezelf. Dan is het ineens een stuk makkelijker om ook oog voor een ander te hebben!

#cadeautje #InternationaleDoeVriendelijkDag #aandacht #vriendelijkheid

ALLE BLOGS