By Acte

PIEKEN EN DALEN


Pieken en dalen horen bij het leven. Sta je op de top van de berg, dan kun je ineens zien hoe mooi het dal zelfs is. Sta je in het dal, dan motiveert dat om de berg op te klimmen en verder te groeien. En om te ontdekken wat er nog meer is.

Vorige keer mocht ik je op deze plek deelgenoot maken van een piekmoment: mijn dankbaarheid voor het geweldige feest na mijn huwelijk met Bas en voor mijn verjaardag. Nog geen twee maanden later moesten we heel onverwacht afscheid nemen van de vader van mijn vier kinderen. We hadden hem net opgezocht in het ziekenhuis waar hij herstelde van een operatie. En even later was hij er niet meer. En dat nog wel op Vaderdag.

De week die daarop volgde hebben we samen besteed aan een afscheid dat bij hem past en waar de kinderen – later, veel later – als ze weer eens op een piek staan, met een goed gevoel op kunnen terugkijken. Het was een periode van intens verdriet, maar ook van saamhorigheid. Van samen huilen en samen lachen. Ik zag hoe veerkrachtig mijn kinderen zijn en hoe de liefde voor hun vader hen kracht gaf.

Wat was – en ben – ik trots op ze. Hoe verdrietig alles ook is, opnieuw is er ook dankbaarheid. Voor al die mensen die laten weten dat ze meeleven en er zijn. Door langs te komen en te luisteren of een arm om je heen te slaan. Maar ook door een kaartje te sturen met lieve, troostende woorden. Vrienden, familie, maar ook opdrachtgevers: dank voor alle warmte.

Sta je op een piek, dan is het fijn als mensen met je meeleven en je geluk en succes delen. Maar op het moment dat de schaduw van het dal overheerst, dan is die persoonlijke aandacht minstens zo belangrijk. Dat geldt ook voor bedrijven en organisaties. Juist als het allemaal niet van een leien dakje gaat en je er met elkaar keihard aan moet trekken, is het belangrijk dat je elkaar aandacht en waardering blijft geven. Daar kun je weer nieuwe energie uit putten. Dat geldt ook als je weet dat een collega het privé moeilijk heeft.

Geef wat extra aandacht, maak tijd voor elkaar. Er echt voor iemand zijn, met oprechte aandacht, is het grootste geschenk dat je kunt geven. Weet je niet wat je moet zeggen? Er zijn is al genoeg. Luisteren, een kop koffie inschenken en iemand laten voelen dat diegene belangrijk is. Dat is nog meer dan ooit mijn drijfveer in mijn werk. Juist het gevoel van aandacht is zo belangrijk. Ik geloof echt dat we daar met onze concepten aan bijdragen. Zodat degene die het geschenk krijgt zich gezien en gewaardeerd voelt. Wat de omstandigheden ook zijn.

Voor Carlo hoop ik dat hij een plekje op een mooie piek heeft uitgekozen, zodat hij kan zien hoe zijn kinderen doorgaan met hun leven, met hem in hun hart.

#Piekenendalen #afscheid #intensverdriet #saamhorigheid #veerkrachtig #troostendewoorden #tijdvoorelkaar #Carlo

ALLE BLOGS