By Acte

PURE AANDACHT


De moeder van een goede vriendin woont sinds enkele maanden in een verpleeghuis, omdat ze aan het dementeren is. Ik heb van heel dichtbij meegemaakt hoe verschrikkelijk verdrietig dit is. Na zoveel jaar samen is het vooral voor de vader van mijn vriendin zwaar om zijn leven voor een groot deel alleen te moeten leiden.

Het echtpaar ging graag en vaak naar Zeeland. Ze hadden daar een vast adres waar ze altijd logeerden. Vorige week nam de man het dappere besluit om een paar dagen alleen naar dat hotel te gaan. Voor het eerst zonder zijn vrouw. Het was voor hem een manier van afscheid nemen van hun tijd samen.

Terwijl hij die eerste avond alleen aan tafel zat in ‘hun’ hotel, kwam een van de medewerkers naar hem toe. Ze had iets voor hem, zei ze. En ze overhandigde hem een kaart namens alle mensen die in het hotel werken. Een ongelofelijk lief en ontroerend gebaar. Toen mijn vriendin het me vertelde kon ze haar tranen niet bedwingen. En eerlijk gezegd, ik ook niet.

De volgende ochtend, bij het ontbijt, kwam een andere medewerker even met hem praten. Gewoon even aandacht voor deze lieve oudere man die zich zo eenzaam voelt, betekende voor hem een wereld van verschil.

Aardig zijn en oprechte aandacht hebben voor de mensen om ons heen, is eigenlijk zo simpel. En het zijn tegelijk de mooiste cadeautjes om te geven en te ontvangen.

#dementie #samen #aardigzijn #oprechteaandacht

ALLE BLOGS