By Acte

THUIS IS WAAR JE HART LIGT


Belofte maakt schuld: in mijn vorige blog eindigde ik met de uitspraak van Gandhi: ‘Als je zorg draagt voor de middelen, zal het doel wel voor zichzelf zorgen’ en de belofte daar op terug te komen.

Een vriendin van me liep toevallig tegen dat ene huis aan, bijna letterlijk – ze liep er toevallig langs – en was ervan gecharmeerd. Al had ze op dat moment nog geen concrete verhuisplannen, ze was er zo van gecharmeerd dat ze ging kijken. Alleen was ze niet de enige. Toen ze een tweede bezichtiging wilde plannen, bleek het net verkocht. Toch bleef het huis voelen als haar plekje.

Een maand later stond ineens het huis ernaast te koop. Iets duurder maar volledig klaar. Eenmaal binnen wist ze het zeker: dit is haar huis.

Maar er waren meer kapers op de kust en beide bieders moesten zelfs – uniek voor deze tijd – een finaal bod neerleggen. Ze bood wat het huis haar waard was, zat twee dagen in spanning en kreeg toen het verlossende telefoontje: het huis was van haar. Tenminste, als de bank mee wilde werken.

Ze stelde zich al voor hoe ze elke kamer zou inrichten, zag zich er al helemaal zitten en deed hier en daar een voorzichtige aankoop. En ondertussen bleef de bange bank aarzelen, al kon mijn vriendin aantonen dat de financiering echt geen probleem was.

Hulptroepen werden ingeschakeld, evenals een andere bank, en uiteindelijk kwam ook hier, met een forse omleiding en veel vertraging, het verlossende woord. Binnenkort krijgt ze de sleutels van haar nieuwe huis. Een stek van de blauwe regen, die ze in gedachten al over het terras zag hangen, staat geduldig in een pot te wachten tot hij in de nieuwe aarde mag wortelen.

Toen we in mijn keuken proosten op haar nieuwe stekkie – het huis dus, niet de blauwe regen – vertelde ze dat ze al die tijd, hoe onzeker ze zich ook voelde, zich was blijven focussen op het beeld van zichzelf aan de lange tafel in de nieuwe kamer. Hoe ze langs het huis fietste en zei: daar woon ik straks. En dat ze ergens diep van binnen altijd wel had geweten dat het goed zou komen.

Ik moet ineen aan de uitspraak van Gandhi denken. Mijn vriendin zorgde voor de middelen, met heel haar hart en ziel. En het doel zorgde uiteindelijk voor zichzelf. “Ik wist het wel, maar er echt op vertrouwen blijft lastig… Al zou het me een hoop stress hebben gescheeld”, lachte ze.

Als je iets graag wilt, en je doet er alles aan om het te bereiken, dan lukt het. Daar ben ik van overtuigd. En dat is echt thuiskomen. Bij jezelf.

#Gandhi #focussen #thuiskomen #vertrouwen

ALLE BLOGS